Συγκεκριμενοποιήθηκε το σχέδιο δράσης για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης και του Δημάρχου Ηρακλείου με την Υπουργό Πολιτισμού στην Αθήνα

Σε συνάντηση εργασίας της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό και την Διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Βάσω Συθιακάκη,  στην Αθήνα, συγκεκριμενοποιήθηκε το σχέδιο δράσης των τριών φορέων για την ένταξη της Κνωσσού στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας με την συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου και η Διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, παρουσίασαν τις προτάσεις, το σχέδιο δράσης και τα αποτελέσματα της συνεργασίας του προηγούμενου διαστήματος μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον εξωτερικό χώρο του μνημείου ενόψει του ελέγχου που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο από την UNESCO, όπως είναι η ανάπλαση και η αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου της Κνωσσού και του χώρου στάθμευσης των οχημάτων, καθώς και οι αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο.

Στη συνάντηση τονίστηκε ότι δεν προβλέπεται καμία απομάκρυνση επιχειρήσεων και καταστημάτων της περιοχής, ενώ συζητήθηκαν και διαδικαστικά θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν κατά την εφαρμογή των προτάσεων.

Σε δήλωσή της η  Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύσκεψη με αποκλειστικό θέμα την Κνωσσό, τη διευθέτηση του περιβάλλοντος χώρου και την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική δουλειά που έχει προηγηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τόνισε ότι αυτό που είναι σημαντικό, είναι το γεγονός ότι όλοι πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε στην κατάλληλη στιγμή να βελτιωθεί η εξωτερική εικόνα της Κνωσού, ώστε ο περιβάλλον χώρος να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτό το μείζον μνημείο, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα αλλά και για τον πολιτισμό όλου του κόσμου.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε για οραματικό και ρεαλιστικό σχεδιασμό εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί για την Κνωσό και τα μινωικά ανάκτορα. Ευχαριστώντας την Υπουργό Πολιτισμού για τη συνεργασία που είναι προς όφελος του πολιτισμού, της Κρήτης και της Ελλάδας, αναφέρθηκε στον οραματικό, αλλά συνάμα ρεαλιστικό σχεδιασμό που γίνεται, με τις οδηγίες της Υπουργού Πολιτισμού και των Υπηρεσιών του Υπουργείου, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ηρακλείου και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός από την πλευρά του, ευχαρίστησε την Υπουργό και για αυτή την γόνιμη και αποτελεσματική συνεργασία που ΄έχει αναπτυχθεί, τόνισε ότι συγκεκριμενοποιήθηκε το σχέδιο δράσης και επεσήμανε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, όπου ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να πέτυχουμε τον στόχο. Δηλαδή την εγγραφή της Κνωσσού, μαζί και με τα άλλα Μινωικά Ανάκτορα, στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επεσήμανε παράλληλα, για μια ακόμη φορά, ότι οι παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο της Κνωσού θα γίνουν σε συνεννόηση και με την συνεργασία των επαγγελματιών και των κατοίκων της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί